Pari päivää
sitten minut valtasi suunnaton epätoivo tämän tuskaisan saarella asumisen
takia. Paskasaari. Tunsin niin suurta vihaa tätä paikkaa kohtaa, että harkitsin
hylkääväni koiran, Aaronin, 12-hengen Ruska-astiaston sekä aivan uskomattoman
hienon ”Tropical peat digger 2011”-pystini. Epätoivoon auttoi tällä kertaa
katkeran vihainen facebook-päivitys ja isot itkut sohvalla yön pimeinä
tunteina. Tai kyllä mulla valot oli päällä ja kaksi asuinkumppania
lohduttamassa, toinen lohduttajista jopa antoi avotassulla lyönnin naamaan
minun ryhdistäytymisen toivossa. Siinä samalla
päätin, että turhaan täällä blogissakaan yritän kaunistella elämän tämän
hetkistä ankeutta.
Pääasiassahan täällä saarella on ainakin toistaiseksi ihan
kamalaa ja kamaluutta tauottaa ne aivan uskomattoman harvassa olevat, mutta
silti aivan tajuttoman hienot hetket, jolloin vuoret kylpevät auringossa, koira
oppii tempun tai jättää pyynnöstä vastustamattoman herkulliset karhunpaskat
syömättä, tai kun tiellä vastaan tallustelee karhu ja tien toisessa päässä näkee
kuinka ihan hetki sitten syntynyt bambi ottaa ensiaskeliaan. Sitten toisinaan yllättää
ja yllyttää itsensä tekemään jotain uutta, mikä tietenkin aina on siistiä.
Koska olen nyt täyspäivänen kotivaimo ja vieläpä fourty-niner eli Alaskan
osavaltion asukas, niin olen kunnostautunut sekä keittiössä, tee-se-itse -puuhastelussa,
eräjormailussa että keräilykulttuurin harjoittamisessa. Minusta tulee vielä ihan
kunnon bush people. Ihan varmuuden vuoksi olen silti säilyttänyt kaikki ihanat
vintage silkkapaitani, ehkä vielä joskus pääsen pois tältä saarelta ja voin alkaa käyttäytyä kuin ihminen.
Toissapäivänä, kun
oikein otti päähän ja harmitti, ajoin suutuspäissäni keräämään kuusenkerkkiä.
Koko keruun ajan manasin tätä paskasaarta enkä edes huomannut kuinka nopeasti sain
pari litraa kerkkiä pussin pohjalle. Hieman jo tyyntyneenä saapastelin takaisin
autoon, starttasin meidän 90-luvun Saab ysisatasen ja ajoin pirun kuoppaista
hiekkatietä takaisin US Forest Servicen ghettoon (piakkoin niitä kuvia meidän
HOAS:in perheasuntoja muistuttavasta asunnosta).
Kotona nakkasin
kerkät likoamaan yön yli ja seuraavana päivänä keittelin niitä pari tuntia,
lisäsin sokeria (liian vähän) ja keitin liemestä siirappia. Koska olin
erheellisesti punninnut sokeria yli puolet liian vähän kuin oli tarpeen, niin
siirappikertymäni oli hyvin minimaalinen ja lisäksi
lopputulos oli yhtä löysä kuin mun moraali sinkkupäivinäni. Tein makukokeluja keittämällä yhden tavallisen ja yhden
inkiväärillä höystetyn satsin ja kumpikin olivat oikein hyviä. Huomenna aion
kerätä lisää kerkkiä, jotta saadaan siirappia lisää sekä omaan käyttöön että
lahjuksiksi täkäläisille sukulaisille. Te armaat siellä Suomessa voitte
huokaista nyt helpotuksesta, koska en todellakaan aio lähettää teille yhtään
purkkia tuota ruskeaa mönjää, sillä ei se nyt niin herkullista ollut.
Tällä ohjeella
väänsin siirapin kasaan. Sokeria kannattaa laittaa ihan ohjeen
mukaisesti.
Kuusenkerkkäsiirappi
2l kuusenkerkkiä
2l vettä
1kg sokeria
3tl
vaniljasokeria (jätin laittamatta, koska vanilja on tylsää)
1-2rkl raastettua
inkivääriä (valinnainen)
Liota kerkkiä yön yli. Nakkaa liotetut kerkät ja 2l
vettä kattilaan ja keittele pari tuntia. Kaipa niitä kerkkiä voisi keitellä
myös liotusvedessä, en tiedä. Siivilöi keitinvesi (n. 1 litra jäljellä
alkuperäisestä vesimäärästä) talteen, nakkaa kattilaan ohjeenmukaisen
sokerimäärän kanssa ja keittele kasaan parisen tuntia. On olemassa joku
vesitesti, jolla siirapin voi todeta olevan valmista. Testin mukaan keittämäsi mönjä on siirappia,
jos se jää kellumaan veden pinnalle. Mene ja tiedä, en kokeillut, koska luotin
silmämääräiseen arviointiin. Suosittelen kuitenkin käyttämään vesitestiä ja
laittamaan sitä sokeria riittävästi, jotta saa aikaan siirappia eikä minimaalista määrää ruskeaa ja vähäsen jäykkää litkua.
Purkkien sterilointivaiheessa minulla oli vielä mahtipontiset kuvitelmat siirappitehtaani tuottaavuudesta, joten sujuvasti kiehauttelin, lämmittelin ja puunasin toistakymmentä pikku purkkia. Lopputulos oli siis vajaa kaksi purkkia löysää siirappia. Testattiin siirapin makua vielä eilen mojiton sekaan sujautettuna. Mojito oli huonoin koskaan juomani, mutta ensimmäinen ja tähän astisista paras paskasaarella nauttimani. Vika ei ollut siirapissa vaan kaikessa muussa. Vielä on pitkä matka drinkkimestariksi
Siirapin lisäksi kokeiluun menee kuusenkerkkäuutosvodka eli kerkkiä viinakaupan halvimpaan vodkaan upotettuna (alla tölkityskuvassa). Vodka menee makustestiin parin viikon päästä.
No comments:
Post a Comment